نثر نوین

نثر و تقاوت آن با شعر سپید , مقاله

نثر نوین

نثر و تقاوت آن با شعر سپید , مقاله

نثر صرفا به دنبال کشف پیچیدگی های روایی نیست بلکه تشخیص سطوح مختلف ، فرافکنی حلقه های محور افقی زنجیره ی روایی نسبت به محور عمودی تلویحی نیز هست . این حلقه ها حول محور زبان در کل اثر با تکیه بر
تفکر نویسنده و بیان سوژه مورد نظر اتفاق می افتد . بنابراین در نثر به دنبال جهانی هستیم تحت سلطه معنا .

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
آخرین مطالب
محبوب ترین مطالب
مطالب پربحث‌تر
آخرین نظرات
نویسندگان

شیرجزی

‍ ‍ درود همراهان گرامی
#نقد_شعر
#انجمن_ادبی_شعر_باران
#مدیریت_برنامه ؛
#بانو_مریم_راد
#مورخ:۹۹/۲/۷یکشنبه
#ساعت_شروع :(۲۱:۳۰🕤)

🔹♦️🔹♦️🔹♦️🔹

هوایی دحشت امیزاست پشت کوه تنهایی
چرا باران نمی آید که برچیند غم مارا

به سکوی تعادل هم زمین گویا نمی تابد
چنین سرگیجه شد حاصل که برهم ریخت دنیارا

تعابیر کدامین خواب به این صورت به ما گفتند
که بعد از چند قرن امروز جهان دیداست رویارا

تواریخ بشر گویا همه مسدود و بی رنگ است
شده منسوخ و بی مایه ندیده صبح فردارا

تمام دفتر گیتی پرازنقش ونگار ماست
هزاران رنگ سردرگم که بُبریده تماشارا

نمی بیند دگر هستی به خود روز نکومندی
ازاینرو خاطرش دارد ز ماهااین تمنارا

به جای صرف وقت خود میان مردم نادان
بگیریدراه خوبان و مرام مرد دانارا


سراسرپر زمهر حق تمام فکر خود سازید
ودربندید افسون وید طولای رسوارا

#شیرجزی
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻

🍃به نام خداوند مهر و مهربانی 🍃
📌از آنجایی که معتقدم، اثر ارائه شده ،گویای تمام ویژگیهای خواسته و ناخواسته خود خواهد بود ؛ بنابراین آن را بدون در نظر گرفتن نام صاحب اثر، نقد و بررسی می کنم .

🔸به لحاظ بررسی و نقد لغوی اثر ارائه شده؛ در انتخاب؛ چیدمان؛ جایگزینی لغات؛ استفاده از قواعد و قوانین دستورزبان؛ ترکیب سازی و( در حالت کلی) کاربرد زبان می توانست موفق تر عمل کند .

🔺از آنجایی که زبان در اثر ارائه شده ،معلق است، بین زبان معیار و زبان کهن ؛ تا حدودی تلفیق شده با زبان محاوره بنابراین شاعر در انتخاب و چیدمان لغات دقت کافی را به کار نگرفته ؛ از طرف دیگر عدم ارتباط افقی ابیات روی محور همنشینی به طور مثال در بیت دوم اثر ، نشان دهنده عدم دقت و توجه شاعر به محور همنشینی و چیدمان لغات می باشد .

🔺عدم ارتباط عمودی ابیات روی محور جانشینی نیز خصوصاً در ابیاتی مثل بیت سوم و چهارم نشان‌دهنده عدم دقت شاعر در انتخاب چیدمان و جایگزینی لغات و همچنین عدم توجه به شاعر به روایت اثرش می باشد .

🔺ترکیب سازی، در اثر ارائه شده در خدمت تفسیر و توضیح روایت قراردارد به لحاظ زیبایی چیزی به اثر اضافه نکرده .

🔺قواعد و قوانین دستور زبان در اثر ارائه شده مطابق با انتظاری است که از شعر داریم در واقع شاعر تا حدودی از ناهنجاری های زبانی بهره گرفته اما به سبب به عدم دقت کافی در ایجاد ناهنجاری‌هایی که در زبان اثر موجود است ؛ سبب ایجاد تزلزل در ارتباط افقی ابیات شده و تا حدودی درک معنایی را به مخاطره انداخته .این مسئله یکی از ضعف های اثر است .

🔸به لحاظ بررسی و نقد فنی اثر ارائه شده ؛یک قطعه است بر وزن مفاعیلن مفاعیلن مفاعیلن مفاعیلن بحر هزج مثمن سالم و قافیه ها و ردیف متناسب هستند.

🔸به لحاظ بررسی ساختار روایت از آنجایی که اثر ارائه شده ؛ در قالب یک قطعه سروده شده و شاعر سه خصیصه مهم روایت را در آن جای داده, اما به سبب عدم دقت کافی در انتخاب و چیدمان لغات ؛ قدری در تنه روایت دچار مشکل شده بنابراین علاوه بر اینکه از زیبایی روایت کاسته تا حدودی درک روایی را هم به مخاطره انداخته است .

🔸به لحاظ بررسی و نقد زیبایی شناسی اثر ارائه شده؛ در استفاده از تشبیه و اغراق تا حدودی خوب عمل کرده و مختصری به زیبایی اثر کمک کرده.
🔺 تصاویر در اثر ارائه شده عینی و انتزاعی هستند و به ملموس بودن روایت کمک کرده اند . البته نگفته نماند که عدم ارتباط افقی و عمودی ابیات روی محور جانشینی و همنشینی تا حدودی درک معنایی را دچار خلل کرده و به زیبایی اثر آسیب رسانده .

🔸به لحاظ بررسی و نقد و composition اثر ارائه شده با توجه به اینکه در قالب قطعه سروده شده ; شروع خوبی را به لحاظ درک روایی به خود اختصاص داده . یعنی توانایی آن را دارد که ذهن مخاطب را برای شروع یک روایت آماده کند. اما در پایان‌بندی نتوانست چندان موفق عمل کند. خصوصاً اینکه در بیت پایانی نیز به لحاظ ارتباط افقی دچار تزلزل است و تا حدودی درک معنایی را به مخاطره انداخته .

🔸به لحاظ بررسی موسیقیایی اثر ارائه شده؛ از موسیقی بیرونی و کناری بهره خوبی گرفته از موسیقی درونی هم بی بهره نیست . اما می‌توانست بهره بهتری بگیرد و این در واقع به سبب عدم انتخاب درست کلمات اتفاق افتاده.
در بررسی آوایی ؛ چیدمان آواها به صورتی است که به گوش خوش می نشیند نشان دهنده سیال و روان بودن بعد موسیقیایی اثر است . می توان گفت ؛ اثر ارائه شده؛ با توجه به این که در بحر هزج سروده شده موسیقی خوب و خوش آهنگ را در خود جای داده .

🔸به لحاظ بررسی در بعد زیبایی شناسی ؛ در بعد( انتخاب کلمات ؛ چیدمان و جایگزینی آنها) و در بعد معنایی و مضمون سازی ؛ خلاقیت در اثر ارائه شده دیده نمی شود .

با توجه به اینکه در آثار و توصیفی انتظار داریم که شاعر به سبب ایجاد زیبایی دست به خلاقیت بزنند اما عدم خلاقیت در این اثر کاملا مشهود است .
🔻🔻🔻🔻🔻🔻

🔺🔺🔺🔺🔺🔺

به لحاظ بررسی و نقد محتوایی اثر ارائه شده و با توجه به عدم ارتباط افقی ابیات ؛ دچار تزلزل است و این مسئله در انسجام روایی هم بی تاثیر نیست در واقع مخاطب در اثر ارائه شده با یک سوال بزرگ مواجه است هدف شاعر از سرودن و چیدمان این ابیات چه بود و در واقع شاعر در بیان رسالت و هدف خود ناموفق عمل کرده .
این مسئله به سبب عدم توجه کافی شاعر به انتخاب و چیدمان لغات می باشد در واقع مخاطب از درک و دریافت مضمون اثر با توجه به اینکه ابیات در اثر ارائه شده قدری مستقل عمل می‌کنند عاجز می‌شود و این مسئله در زیبایی شناسی در ذهن مخاطب تاثیر منفی می گذارد .
در پایان برای شاعر آرزوی موفقیت و سلامتی دارم .
با تشکر
#مریم_راد
#واژه
@ashenayeeshgh
@naghde_shearbaran
  • مریم راد(واژه)

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی