نثر نوین

نثر و تقاوت آن با شعر سپید , مقاله

نثر نوین

نثر و تقاوت آن با شعر سپید , مقاله

نثر صرفا به دنبال کشف پیچیدگی های روایی نیست بلکه تشخیص سطوح مختلف ، فرافکنی حلقه های محور افقی زنجیره ی روایی نسبت به محور عمودی تلویحی نیز هست . این حلقه ها حول محور زبان در کل اثر با تکیه بر
تفکر نویسنده و بیان سوژه مورد نظر اتفاق می افتد . بنابراین در نثر به دنبال جهانی هستیم تحت سلطه معنا .

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
آخرین مطالب
محبوب ترین مطالب
مطالب پربحث‌تر
آخرین نظرات
نویسندگان

جعفر مربعی ۱

‍ درود همراهان گرامی
#نقد_شعر
#انجمن_ادبۍشعرباران
#مدیریت_برنامه ؛
#بانو_مریم_راد
#مورخ:۹۹/۱/۱۰یکشنبه
#ساعت_شروع ؛(۲۱🕘)

🔹♦️🔹♦️🔹♦️🔹


سلولهای ذهن پرشده است از
اسباب بازی های به هم ریخته واشفته
ومن همانند کودکی کنجکاو
درپی اشعاری نو
نه زاویه ازهم گسسته

بادبادک
پیدایت کردم
تو هم اغوش باد
دراسمان نیلگون

همیشه ازایستادن
می هراسی و
از حرکت به وجد درمی ایی

جنب وجوشت چه زیباست
رقصت هویداست
بگذار درپی ارتفاعت
به بلندی ها بنگرم

بمان
مهمان کفترهای کلبه ی مان باش
انها با دیدنت به اسما ن می اندیشند


#جعفر_مربی

🔹♦️🔹♦️🔹♦️🔹


☘بنام خداوند مهر ☘
🔰از انجایی که معتقدم اثر ارائه شده، گویای تمام ویژگی های خواسته و ناخواسته ی خود خواهد بود ،بنابراین آن را بدون در نظر گرفتن نام صاحبش نقد و بررسی می کنم .
🔸به لحاظ بررسی و نقد لغوی ،اثر ارائه شده در انتخاب ،چیدمان ، جایگزینی لغات ،استفاده از قواعد و قوانین دستور زبان ، ترکیب سازی و کاربرد زبان ( در حالت کلی ) می توانست بهتر و موفق تر عمل کند.
🔺زبان اثر در حالت کلی ،یکدستی لازم را در خود دارا می باشد . که نشان دهنده ی آشنایی شاعر با زبان روز و همچنین ساختار یکدست زبانی خود شاعر است . این مسئله نکته مثبت اثر است .
🔺ترکیب سازی ها در اثر بیشتر ترکیبات حشو هستند و می توانند از زیبایی اثر بکاهند . به طور مثال
( بگذار در پی ارتفاعت
به بلندی ها بنگرم )
استفاده از قواعد و قوانین دستور زبان با توجه به ترتیب عناصر جمله ،منطبق بر زبان هنجار است و همانطور که کاملا مشخص است با توجه به شیوه ی روایت اثر ،این مسئله روی ساختار ( قالب اثر تاثیر گذار است ،زبان هنجار در این ثر با توجه به شیوه روایت سبب شده که ساختار اثر به سمت نثری که به اشتباه تقطیع شده ،هدایت شود . ) این مسئله می تواند عامل ایجاد ضعف در اثر باشد .

🔸به لحاظ بررسی و نقد فنی اثر ارائه شده ،با توجه به توضیحاتی که در بالا عرض کردم ( در خصوص زبان هنجار و روایت اثر ) چون حلقه های زنجیره ی روایی اثر کاملا محکم و منسجم است و هیچ فاصله ای در روایت و بیان اثر دیده نمی شود .( هرچند که صاحب اثر سعی داشته از چند اپیزود در اثر استفاده کند به جهت فاصله در روایت اثر ) اما موفق نشده که ساختار کل روایت را به سمت شعر هدایت کند .
نکته بعدی که در گرو زبان اثر است ،مسئله موسیقی اثر ست که با توجه به حلقه های زنجیره ی روایی چیده شده . اگر چه موسیقی اثر موسیقی درونی ست ( همان که ما از شعر سپید انتظار داریم ) اما توالی اواها با توجه به ترتیب عناصر جمله انطور که باید اتفاق نیوفتاده و سکوت های موسیقیایی که عامل خوانش درست اثر ،و متقابلا درک صحیح اثر هستند ،در جای خود قرار ندارند .این مسئله می تواند یکی دیگر از ضعف های اثر از جنبه ی ساختاری باشد .
🔸 به لحاظ بررسی و نقد زیبایی شناسی اثر ارائه شده ،اگر چه در زمره یک اثر توصیفی قرار دارد اما از لایه های زبانی جهت ساخت روایت و زیبایی شناسی اثر استفاده لازم را نکرده . بنابراین تمام روایت اثر در سطح قرار دارد ( که یکی از اساسی ترین رفتارهای زبان در اثار نثر می باشد ) علاوه بر اینکه از زیبایی اثر کاسته سبب شده که توصیفات هم توانند به جنبه های زیبایی خود که خلق زیبایی ست عمل کنند .

🔺تصاویر در اثر ارائه شده عینی و انتزاعی هستند و سبب ملموس بودن روایت شده اند . که نکته مثبت اثر است .
🔺عدم ارتباط لازم بین عناصر موجود در روایت اثر سبب شده که اپیزود ها کاملا مستقل عمل کنند . این مسئله می تواند روی انسجام روایی اثر تاثیر بگذارد .
🔺عدم ارتباط دال و مدلول ها در ساخت روایت اثر و درک روایی ان تاثیر می گذارد. به طور مثال
( در پی اشعاری نو
نه زاویه از هم گسسته )
🔺یکی از ویژگی های مهم یک شعر ،کاربرد زبان عاطفی ،جهت رسیدن به شعریت در اثر و عامل اساسی ساخت یک شعر است . ( شاعر در این اثر سعی کرده یا خیال انگیز جلوه دادن اثر به زیبایی ان کمک کند اما چون در انتخاب لغات دقت لازم را بکار نگرفته ،نتوانسته در این زمینه موفق عمل کند .
🔺به لحاظ بررسی و نقد compositionاثر ارائه شده شروع خوبی را به خود اختصاص نداده . چرا که مخاطب با خوانش هر اپیزود سردرگم از هدف صاحب اثر است . شروع یک اثر باید تواند به لحاظ زیبایی انقدر قوی عمل کند که مخاطب تا ادامه ی اثر با او همراه شود .
در پایان‌ بندی هم شاعر هدف خود را کاملا شفاف در اختیار مخاطب قرار داده .( ناگفته نماند که این هدف کاملا مجزا از چیزی ست که صاحب اثر در اختیار مخاطب قرار داده .، )
بنابراین در پایان بندی هم می توانست موفق تر عمل کند .
درواقع صاحب اثر نتوانسته رسالت خود را به جای اورد .
🔻🔻🔻🔻🔻

🔺🔺🔺🔺🔺

🔸به لحاظ بررسی ونقد محتوایی اثر اراٸه شده بدون ایجاد خلاقیت وایجاد جنبه های زیبایی به وضوح هدف خودرا در اختیارمخاطب قرار داده . وهیچ کارکردی از لغات نگرفته .
لازم به ذکر است که در شعر سپید هیچ کلمه ای بی هدف چیده و سپس رها نمی شود . درواقع صاحب اثر قدرت کلمات را نادیده گرفته و با سهل انگاری دست به سرایش زده .
معتقدم صاحب اثر می توانست اثری بهتر و قوی تر خلق کند .
در پایان برای صاحب اثر آرزوی سلامتی و موفقیت دارم .
با تشکر
#مریم_راد
#واژه
@ashenayeeshgh
@naghde_shearbaran
  • مریم راد(واژه)

نظرات  (۲)

  • گروه سرمایه گذاری بزرگ آسا
  • سلام

    لطفا به سایت ما سر بزنید.

    www.Asa99.blog.ir

  • مظفر جوینی
  • سلام سرکار خانم راد. زیبا قلم زنید. 

    تقدیم به شما از "جستارهای ادبی دکتر مظفر جوینی" :  " قفل و کلید "

    قفل و کلید

    روزی برای تعمیر یک قفل به کارگاه کلید سازی رفتم، صاحب کارگاه را جوانی خوش بیان  و خوش ذوق یافتم. روی پیشخوان تعداد زیادی کلید قرار داشت. به صاحب کارگاه گفتم: شما به تعداد همه قفل ها کلید دارید، پس هیچ دری به روی شما بسته نیست.

    خندید و گفت : الا در رحمت الهی.

    گفتم : درب اصلی همان است که باید هر صبح و شام باز شود. " به نا امیدی از این در مرو، امید اینجاست /  فزونتر از عدد قفل ها کلید اینجاست" ( هادی رنجی ).

    گفت : هنوز کلیدی برای این در نساخته ام و در پی یافتن نقش دندانه آن پرسه می زنم.

    گفتم : اگر دری هست، برای باز شدن است. کلید قفل این در را باید در دل خود جستجو کنی و شیوه ی  ساختن دندانه های آن هم رسم عاشقی است. " در را برای باز شدن آفریده اند /  اما به شرط آن که بود با شما کلید"( ناصر فیض ). " گفتا که قفل بر در رحمت نهاده اند /  ما را در این میانه به زحمت نهاده اند //  گفتم کلید رحمت او رسم عاشقی است /  در خوش دلی و دست محبت نهاده اند" ( مظفر جوینی ). " خواب غفلت، بند بر چشم دلت بنهاده است / ورنه اندر آستین توست ای مسکین کلید/..../  هرآنکه صدر رها کرد و خاک این در شد /  هزار قفل گران را دلش کلید شود" ( مولانا ).

    باید که دل در بوته ی صافی گذاری و از کینه تهی کنی و رسم عاشقی بیاموزی تا دولت صبحت بدمد و کلید درِ رحمت او بیابی." باید که دل به بونه ی صافی شهید کنی /  دندانه رسم عاشقی بر هر کلید کنی //  از سینه هر چه کینه زدایی به خوش دلی /  تا هر سری که گشته ز ره بر امید کنی " ( مظفر جوینی ). البته بقول سعدی که رحمت حق بر این نابغه ی زبان پارسی باد، صبر و شکیبایی هم قفلی است که خود کلید بسیاری از قفل هاست. " تا نباشد گشتنم گردِ درِ کس چون کلید /  بر درِ دل زآرزو قفل شکیبایی زدم / ... / گشادند از درون جان درِ تحقیق سعدی را /  چو اندر قفل گردون زد کلید صبح دندانه" ( سعدی ).

    داستان عاشقی قفل و کلید هم خود داستان جالبی است. " از قفل کهنه می شود آموخت عشق را /  آسان ز قفل کهنه نگردد جدا کلید//  هرگز گشودن درِ بسته،گناه نیست / وقتی که آفریده برایش خدا کلید //  از اتفاق های درون اتاق ها / دارد هزار خاطره و ماجرا کلید"( ناصر فیض ).

    البته خوب است به خاطر داشته باشیم که گرچه هر دری را برای باز شدن می سازند ولی همه ی  قفل ها را برای باز  شدن نمی بندند ، آنچنان که قفل محبت برای گشودن نیست." قفلی ببند بر سر زلفیّ زلف یار /  گم کن کلید و باش شکیبا و بسته دار //  آن قفل بسته را که کلیدش جفای توست /  نگشا، کلید وصل بود صبح و شام تار //  گر رسم آن نژاده بوَد مرده ریگ تو/  قفلی بس استوار بَرِ زادگان گذار"( مظفر جوینی). گاه تدبیر خداوند هم این است که قفل بسته باز نشود. " خدا گر ز رحمت ببندد دری /  ز حکمت زند قفل محکم تری"//که نگشاید هر دست آلوده دربه کوریّ چشمان افزون بری //  تو قفل طمع همچنان بسته دار /  قناعت بوَد مایه ی برتری //  کلون بر درِ جیره خواران ببند /  که بر خاک ذلت برند افسری //  همی بر درِ دارِ افساد و شر /  زنی به تو هم قفل محکمتری //  ز مدّاح روبَه صفت بر حذر /  بلندت بود بر فلک اختری "(مظفر جوینی).  

    ( "جستارهای ادبی دکتر مظفر جوینی موسسه علمی فرهنگی جهانکده  )

     

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی